Zitvolleybal(of paravolleybal)


Naast het staand volleybal, bestaat er sinds 2010 ook de mogelijkheid om te zitvolleyballen bij Apollo Mill. Het is een snelle en dynamische variant van het volleybal die bijna alle basiselementen hanteert, met als belangrijkste verschil dat de sport zittend wordt uitgevoerd. Omdat een speler tijdens het spelen van de bal met het zitvlak contact moet maken met de grond, maakt dat het verplaatsen een stuk lastiger. Het verplaatsen gebeurt grotendeels al schuivend, maar je hebt uiteraard ook je handen nodig om na het schuifmoment de bal te spelen. Het inschatten van de balbaan is dan ook van doorslaggevend belang en in combinatie met het lagere net, maakt dat de sport nog een stuk sneller dan regulier volleybal.


Zitvolleybal is weliswaar een Paralympische sport, maar is in Nederland voor iedereen toegankelijk en door iedereen te spelen. Er zijn veel oud-volleyballers die vanwege blessures niet meer staand actief kunnen zijn of vanwege blessuregevoelige gewrichten worden beperkt in hun spel, maar de sport wordt ook opgepakt door fitte buitenstaanders die snel verkocht zijn door het snelle en dynamische spel. Zitvolleybal is daardoor een gemengde sport van Paralympiërs en fitte spelers, maar ook van mannen en vrouwen! Alleen op het allerhoogste niveau speelt men gescheiden, maar in Nederland zijn de competitieteams gemixt. Jong en oud, ma en vrouw, iedereen speelt samen.


De belangrijkste zitvolleybalregels zijn:


Het zitvolleyteam van Apollo draait sinds 2010 mee in de Eredivisie, met als hoogtepunt de behaalde tweede plaats op het Nederlands Kampioenschap in het seizoen 2014-2015.


Het eredivisieteam traint elke donderdag van 20.15 tot 22.15 uur en iedere oneven week is er daaraan voorafgaand van 19.00 tot 20.15 uur een inlooptraining voor beginnende zitvolleyballers. Deze inloop trainingen zijn voor iedereen vrijblijvend te bezoeken, om onder leiding van de trainer van het eerste team en enkele spelers daarvan kennis te maken met de sport en te ervaren hoe het is om te zitvolleyballen. De reacties zijn steevast enthousiast en de ambitie is om op korte termijn met een tweede team deel te nemen aan de competitie.


Heb je interesse om ook eens kennis te maken met het zitvolleybal? Kom dan op donderdag eens langs in Sporthal De Looierij in Mill, of neem contact op met:Geert van den Heuvel:  

 geertenmarjo@gmail.com


Peter Daverveld:

daver47@kpnmail.nl


Kitty Klop:

 kittyklop@gmail.com


Apollo Mill Zitvolleybal Promotie Film
Zitvolleybal Zitvolleybalteam